 |
今日の夕飯は僕が作ろう。
- I am making dinner tonight.
- アイ アム メイキン ディナー トゥナイト。
|
 |
 |
あら、珍しいわね。それで何を作ってくれるの?
- That's unusual. So what are you going to make?
- ザッツ アンユージュアル。ソー ホワット アー ユー ゴーイン トゥ メイク?
|
 |
 |
きのこの煮込みハンバーグだよ。シメジを使うのさ。
- I am going to make slow-simmered hamburger patties with mushrooms. I'm going to use Japanese shimeji mushrooms.
- アイ アム ゴーイン トゥ メイク スローシマード ハンバーガー パティズ ウィズ マッシュルームズ。アイム ゴーイン トゥ ユーズ ジャパニーズ シメジ マッシュルームズ。
|
 |
 |
まぁ、おいしそうね。あなたの腕前をしっかり見せて頂くわ。
- That sounds delicious. We look forward to seeing how good you are at cooking.
- ザット サウンズ デリシャス。ウィ ルック フォワード トゥ シーン ハウ グッド ユー アー アト クッキン。
|
 |
 |
まかしとけ。まずタマネギ1/2個をみじん切りにして、油でさっと炒める。そしてシメジをバラバラにしておくんだ。
- Leave it to me. First I chop up half of an onion and saute it in oil. Then I sprinkle in the shimeji mushrooms.
- リーヴ イット トゥ ミー。ファースト アイ チョップ アップ ハーフ オブ アン オニオン アンド ソテー イットイン オイル。ゼン アイ スプリンクル イン ザ シメジ マッシュルームズ。
|
 |
 |
包丁の使い方が危なそうね。大丈夫?
- Are you sure you know how to use a knife? Be careful.
- アー ユー シュア ユー ノウ ハウ トゥ ユーズ ア ナイフ?ビー ケアフル。
|
 |
 |
大丈夫だよ。そして牛乳にパン粉を浸しておく。ところでボウルはどこにあるの?
- I'm OK. Next, I soak some breadcrumbs in milk. Say, where do you keep the bowls?
- アイム オーケー。ネクスト、アイ ソーク サム ブレッドクラムス イン ミルク。セイ、ホエア ド ユー キープ ザ ボウルス?
|
 |
 |
シンクの下に入っているわよ。
- They are under the sink.
- ゼイ アー アンダー ザ シンク。
|
 |
 |
ボウルにひき肉180gとパン粉、タマネギ、卵半分を入れてナツメグを少々加え、良く練り込むんだ。
- Into that bowl, I am going to put 180 grams of ground meat, the breadcrumbs, onions, half an egg and a pinch of nutmeg. Then I am going to knead it all together.
- イントゥ ザ ボウル、アイ アム ゴーイン トゥ プット ワンハンドレッド エイティ グラムス オブ グラウンド ミート、ザ ブレッドクラムス、オニオンス、ハーフ アン エッグ アンド ア ピンチ オブ ナットメグ。ゼン アイ アム ゴーイン トゥ ニード イット オール トゥゲザー。
|
 |
 |
練り込む手つきは良いわね。良く練り込むとジューシーに出来上がるわよ。
- Hands work best for kneading. Good kneading makes the patties juicy.
- ハンズ ワーク ベスト フォー ニーディン。グッド ニーディン メイクス ザ パティズ ジューシー。
|
 |
 |
さぁ、これで良いだろう。そして塩 こしょうをふって、中の空気を抜いたら2等分するんだ。
- That's good enough. Now I add some salt and pepper. Once the air has escaped, I will separate it into two equal parts.
- ザッツ グッド イナフ。ナウ アイ アド サム ソルト アンド ペッパー。ワンス ジ エア ハズ イスケイプド、アイ ウィル セパレイト イット イントゥ トゥー イーコル パーツ。
|
 |
 |
フライパンでそれを焼くのね。焼くのは私が手伝ってあげる。
- I see, and then you fry them in a frying pan. I'll help you cook them.
- アイ シー、アンド ゼン ユー フライ ゼム イン ア フライング パン。アイル ヘルプ ユー クック ゼム。
|
 |
 |
それじゃあ、僕はその間に特製ソースを作るよ。このソースが今回の決め手になるからね。材料はデミグラスソース、ケチャップ、ワイン、しょうゆ、砂糖と水。
- While you're doing that, I will make my special sauce. The sauce is what makes this dish so delicious. I use demi-glace sauce, ketchup, wine, soy sauce, sugar and water.
- ホワイル ユーアー ドゥーイン ザット、アイ ウィル メイク マイ スペシャル ソウス。ザ ソウス イズ ホワット メイクス ディス ディシュ ソー デリシャス。アイ ユーズ デミグラス ソウス、ケチャップ、ワイン、ソイ ソウス、シュガー アンド ウォーター。
|
 |
 |
ソースなのにしょうゆを入れるのね。
- You are adding soy sauce to this sauce?
- ユー アー アディン ソイ ソウス トゥ ディス ソウス?
|
 |
 |
隠し味だよ。香りが良くなるよ。
- It's the secret ingredient. It enhances the aroma.
- イッツ ザ シークレット イングレディエント。イット エンハンシーズ ジ アロマ。
|
 |
 |
ハンバーグが焼き上がったわよ。
- The hamburger patties are done.
- ザ ハンバーガー パティース アー ダン。
|
 |
 |
それじゃ、その中にシメジと特製ソースを入れて、10~15分じっくり煮込むのさ。
- OK, now add the mushrooms and special sauce and let the hamburgers slowly simmer for 10 to 15 minutes.
- オーケー、ナウ アド ザ マッシュルームズ アンド スペシャル ソウス アンド レット ザ ハンバーガーズ スロウリィ シマー フォー テン トゥ フィフティーン ミニッツ。
|
 |
 |
煮込むことで、中までしっかり火を通すのね。
- I see. By slowly stewing them, you make sure they are cooked all the way throug.
- アイ シー。バイ スロウリィ ストゥーイング ゼム、ユー メイク シュアー ゼイ アー クックド オール ザ ウェイ スルー。
|
 |
 |
さぁ、できたよ。味はどう?
- OK. They are finished. How does it taste?
- オーケー。ゼイ アー フィニッシュド。ハウ ダズ イット テイスト?
|
 |
 |
とってもおいしいわ。これだけできるなら、明日の夕飯もお願いね。
- It tastes great. If you can cook this well, please make dinner tomorrow.
- イット テイスト グレイト。イフ ユー キャン クック ディス ウェル、プリーズ メイク ディナー トゥモロウ。
|
 |